werknemerszonderpapieren.be

Werknemers zonder papieren en hun arbeidsrechten

Schulden bij de RSVZ

Wanneer de bijdragen niet betaald werden, kan je hierdoor al snel een schuld opbouwen van enkele duizenden euro’s. De zelfstandige is zelf verantwoordelijk voor die schuld, ook al had iemand anders beloofd om ze te betalen. Er zijn twee manieren om dit te verhelpen:

  • Binnen de RSVZ is er een commissie die beslist over de schulden van zelfstandigen die niet meer in staat zijn om te betalen. Als je niet kunt bewijzen dat je eigenlijk een werknemer was, kun je aan jouw socialeverzekeringsinstelling vragen om je dossier over te maken aan deze commissie, met de vraag om een ‘vrijstelling van betaling’ te bekomen. Leg uit waarom je niet kunt betalen. De commissie beslist dan of ze de schuld al dan niet zal verminderen of annuleren. Dit kan enkel voor de schuld van de 4 trimesters die je aanvraag voorafgaan of erop volgen! Beroep tegen een beslissing van deze commissie kan enkel in de vorm van een annulatieberoep bij de Raad van State binnen de termijn van 60 dagen, Wetenschapsstraat 33 te 1040 BRUSSEL.
  • Als je voldoende bewijzen hebt, kun je proberen je zelfstandigenstatuut te annuleren. Hieronder leggen we de procedure verder uit. Als het zelfstandigenstatuut geannuleerd wordt, wordt de schuld bij de RSVZ ook geannuleerd. Er ontstaat dan een schuld bij de RSZ, maar die moet de werkgever betalen.

Reacties




Volgende hoofdstuk:
Hoe voorkom je een statuut als schijnzelfstandige?

Inhoud