werknemerszonderpapieren.be

Eerste hulp bij schendingen van de arbeidsrechten van clandestiene werknemers

Breek de stilte

Om die rechten te kunnen opeisen, moeten werknemers zonder papieren ze eerst kennen. OR.C.A. stelde, samen met eerstelijnsdiensten uit het Brusselse, vast dat spreken over ‘zwartwerk’ tussen mensen zonder wettig verblijf en hulpverleners geen evidentie is. Zowel werknemers zonder papieren als hulpverleners beschouwen zwartwerk als iets onwettigs. Beide partijen zwijgen er dan ook liever over.

Nochtans is het informeel werken voor clandestiene arbeidsmigranten een belangrijk deel van hun leven, een voorwaarde voor overleven zelfs. Tegelijk is de werkplek een plaats van misbruik, discriminatie en gevaar. Bij de OR.C.A. helpdesk merken wij dat elke dag.

Hulpverleners uit de eerste lijn zijn daarom sleutelfiguren die problematische situaties op de werkvloer kunnen detecteren en beluisteren. Ze kunnen eventueel de nodige stappen zetten in de ‘eerste hulp bij de schending van arbeidsrechten’.

Maatschappelijk werkers en hulpverleners uit de eerste lijn spelen bovendien een uiterst belangrijke rol in het aanreiken van basisinformatie over arbeidsrechten.

Reacties




Volgende hoofdstuk:
Zijn er dan geen andere instanties?