werknemerszonderpapieren.be

Eerste hulp bij schendingen van de arbeidsrechten van clandestiene werknemers

Situatie 2: je neemt zelf het initiatief

In uitzonderlijke situaties kan het gerechtvaardigd zijn dat je zonder akkoord van de werknemer tot actie overgaat, bv. door het contacteren van bevoegde inspectiediensten. Dit zou echter een uitzondering moeten blijven. Zorg er altijd voor dat je eerst goed op de hoogte bent van de precieze context, van het standpunt van de werknemer(s) in kwestie, en dat je voor jezelf goed weet waarom je initiatief zou nemen zonder akkoord van de werknemer(s).

Voorbeelden waarin je eigen initiatief kan overwegen
  • In het geval van een arbeidsongeval waarbij de werknemer niet bij bewustzijn is om zijn of haar wensen kenbaar te maken, maar waarbij een definitieve arbeidsongeschiktheid waarschijnlijk is, is het erg belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Een succesvolle aangifte van het ongeval kan voor de werknemer voor de rest van zijn of haar leven een wereld van verschil maken (omwille van onder meer de mogelijke uitkering voor arbeidsongeschiktheid). Hoe langer met een aangifte wordt gewacht, hoe moeilijker het zal zijn voor inspectiediensten om vast te stellen wie de verantwoordelijke werkgever was en in welke omstandigheden het ongeval heeft plaatsgevonden. Contacteer hiervoor de sociale inspectie en sta erop dat ze meteen tot de actie overgaan. Mogelijk zullen ze vragen dat het ziekenhuis hen de vraag stelt. Het Fonds voor Arbeidsongevallen kan niets doen zolang er geen verantwoordelijke werkgever is aangeduid.
  • Bij systematische uitbuiting van grote groepen werknemers, waarbij steeds nieuwe slachtoffers gemaakt worden, kun je beslissen om actie te ondernemen om de werkgever in kwestie te stoppen.
  • Eventueel bij tewerkstelling van minderjarigen in mensonwaardige omstandigheden.

Reacties




Volgende hoofdstuk:
Ten slotte